kulturmejan

Butiken

Kulturmejan är en av sveriges mest välsorterade ekologiska färgbutiker med ett brett sortiment av såväl traditionella som moderna naturvänliga färger. Här finns också ekologiska tyger, skönhetsprodukter och en hel del annat som också är tillverkat på ett skonsamt sätt.

Kulturmejans ekologiska butik öppnades för att vara en plats för människor som söker produkter, information och idéer till sina hus och sig själva, som är såväl inspirerande, kreativa och nytänkande som traditionella och "gammaldags".

Kulturmejan vill inspirera människor att påverka sin miljö och välja ett miljövänligare och resurssnålare alternativ till sitt byggande och skapande. Kulturmejan hjälper också till att hitta produkter och kanaler som är ett alternativ till det "vanliga" byggandet.


 

Nätverk och samarbeten:

Byggnadsvardsforeningen Byggnadsvardsforeningen

Byggnadsvård är resurshushållning. För att uppnå klimatmålen behöver vi se vårt befintliga byggnadsbestånd som värdefulla resurser. Detta arbetar byggnadsvårds-föreningen för och samlar och sprider kunskap om byggnadsvård och byggnadskultur, vi slår också vakt om hotade byggnader och anordnar aktiviteter i hela landet. 

Bevis Bevis
BEVIS är ett nätverk i Skåne för hantverkare, arkitekter, antikvarier m.fl. som arbetar med byggnadsvård. Medlemsföretagen månar om att såväl nybyggnation som renovering och underhåll av befintliga byggnader utförs på ett hållbart sätt. Material och byggtekniker som används skall ha beprövade, eller på andra sätt bestyrkta, goda egenskaper. Läs mer här

Byggnadsvårdsföretagen är en nationell branschorganisation för specialister inom byggnadsvård. Organisationen är ett samarbete mellan 9 regionala företagsnätverk och har dessutom ett antal företag som direktmedlemmar i län där det saknas en regional förening. Här finner du 324 företag över hela landet med särskild kompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. 

Övriga färgprodukter:
Emulsionsfärg, målarkalk, tempera, silikatfärg, oljor, lacker, tjäror, pigment, schellack, linoljekitt, rengöringsprodukter, penslar och konstnärsfärg och mycket annat...

kulturmejan

Produkterna

Traditionell äkta linoljefärg:
Lin är en mycket gammal kulturväxt som endast växer i tempererade klimatzoner. Området kring Östersjön har idealiska odlingsbetingelser för en högkvalitativ produkt. Linoljan Ottoson använder är odlad och pressad i södra Sverige.
Linolja har en unik egenskap, nämligen att den genom reaktion med luftens syre oxiderar och förvandlas från flytande form till fast materia. Linoljefärgen kan användas både för utomhus-inhomhus bruk. 

Av Jord:
Färg i påse är en torr färgmix som du enkelt blandar en ekologisk och lättmålad äggoljetempera hemma. Du behöver inga förkunskaper. Färgen innehåller endast ägg, linolja, vatten och färg i påse (jord- och mineralpigment). Inget mer. Färg i påse ger vackra och levande ytor som reflekterar ljuset på ett magiskt sätt. Färg i påse ger också ett gott samvete både för din egen hälsa och för miljön.

Äkta slamfärg:
Äkta Falu Rödfärg innehåller pigment från Falu gruvas mineralisering. Av kopparfattig malm, som vittrat under århundraden, bildas
"rödmull", som förutom koppar innehåller en sällsynt sammansättning av järnockra, kiselsyra och zink. Resultatet är en färg med vacker matt yta med grova kiselsyrakristaller som bryter och reflekterar ljusets strålar. I varmt kvällsljus blir den röda färgen intensiv, nästan självlysande. Pigmentet är också mycket ljusstabilt, du kan hitta ett hus som inte målats på 100 år och de få pigmentkorn som finns kvar är fortfarande lika röda och fina.

Skönhet och för hemmet:
Vi erbjuder ett unikt sortiment utav : Lagrade olivtvålar, skrubbstenar, vackra tvålkoppar, flytande tvål utan tillsatser, åsnemjölkstvål, ekologisk mandelolja, tvättmedel, rengöringmedel mm."

Terra Midi: 

Terra Midis tvålar i form av Gåsägg® är mycket omtyckta på grund av de underbara dofterna, de fina ingredienserna och den vackra formen.

Övriga färgleverantörer

Vi sponsrar och samarbetar med:

Föreningen Skånska Gårdar ser som sin uppgift att utbreda och vidmakthålla intresset för den skånska landsbygdens byggtraditioner. Läs mer på deras hemsida https://www.skanskagardar.se/

Kulturmejan AB, G:a Mejeriet Häradsvägen 25, 269 74 Västra Karup Mobil: 070-275 29 17 Mail:info@kulturmejan.se